Afrodisias, Pamukkale, Aydın, Afrodisias Antik Kenti

Öncelikle bir konuyu sizlere aktarmak isterim. Blogumda yazdığım gezi yazıları sizlere en kısa ve faydalı içeriklerden oluşmaktadır. Bunun yanında gittiğim bölgede bulunan yerlerin büyük kısmı, derin tarihi veya kültürel bilgiler de  içermekte, doğal olarak. Yaptığım istatistiklerde malesef gördüm ki bu derin bilgi içeren yazılar uzunluğu sebebi ile kısa yazılara göre daha az tercih edilmekte. Ben de gezi yazılarının içeriğinde bulunan, bu gibi detaylı bilgi içeren yerleri ayrı başlıklarda yazıp link veriyorum. Özel ilgisi olup bilgi almak isteyenler bu sayfadan alabilirler. Çünkü, Rehber olmak bunu gerektirir. 

 AFRODISIAS 

Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Köyünde bulunan; tarihi Prehistorik dönemlere dayanan ve çok tanrılı dinler döneminde güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodites'e (Afrodit) atfedilen büyülü şehir, Afrodisias. Antik Şehirler genellikle bir tanrı veya yöneticiye ithaf edilerek isim alırlar. Genel olarak bu şehirler içinde yaşayan insanların ihtiyaçlarına göre şekillenir. Toplumsal alanlar bu şehirlerin merkezidir. Bu şehirde de bu alanlar karşımıza çıkar ve dahası büyük bölümü korunmuş olarak çıkar. 

Bugünkü halini almaya M.Ö. 500 lü yıllarda başlar. İlk olarak Afrodit adına bir tapınak inşaa edilir. Bu tapınak etrafında toplanmaya başlayan yşehir zamanla içinde binlerce insanı barındırır hale gelir.

Geçen zamanda M.Ö. 1. yy. 'da kenti Augustus kendi korumasına alır, yine zamanla önem kazanan Afrodisias şehri Karia diye bilinen antik dönem bölgesinin başkenti olur. İçinde yer alan yapılar zamanla artar, bu da şehrin ne kadar önemli bir yer olduğuna işaret eder. Fakat 12. yy.'da şehir artık terk edilir.

Antk Kent UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınmıştır ve koruma altındadır.

Şehir Antik çağın; mimarlık, heykel sanatı, tapınma bakımından önemli merkezidir. Öyle ki, burada yapılan heykeller kendine özgü özelliği ile Afrodisias stili eserler olarak isimlendirilir. Bu heykeller yakındaki Salbakos'tan (Babadağ) getirilen mermerlere işlenerek yapılmıştır.

Alanda kazı çalışmaları, 1835 yılında başlamıştır. Yıllar içinde bulunan eserler yine burada kurulan Afrodisias Müzesi'nde sergilenmektedir.

Şehrin içinde yer alan yapılar:

Tetrapylon: Tetra: dört, Pylon: kapı kelimelrinin birleşimi ile Dörtlü Kapı olarak adlandırılır. Şehrin simgelerinden biridir. Kazı alanında bu kapının tamamına yakını bulunur ve tekrar ayağa kaldırılır. Prf. Dr. Kenan ERİM tarafından yapılan bu restorasyon çalışması ülkemizdeki tamamına yakınının asıl malzeme ile yapılışı bakımından önemlidir. Bu arada Kenan Hoca bu çalışma bittikten kısa bir süre sonra hayata gözlerini yummuş ve mezarı da bu yapının hemen yakınındadır. Yapının ilk olarak M.S. II. yy.da yapıldığı bilinir. Anıtsal yapının sütun başları Korinth tarzındadır. 

Tetrapylon

Tiyatro: M.Ö 27 yılında yapımının tamamlandığı bulunan yazıtlarla kanıtlanan tiyatro, 1960 yılında üzerindeki Geyre Köyü sakinlerinin evlerinin başka yere taşınmasıyla anca 1966 yılında başlanan kazılarla ortaya çıkmıştır. Bir höyüğün yamacına yaslanan bu yapının içinde çok sayıda heykel bulunmuştur. Zamanla yapı şekil değiştirerek görünen halini almıştır. Tiyatro; Julia Zoilos'un Afrodit ve halka armağanı olarak yapılmıştır. 

Stadyum: Antik dönem stadyumları içinde ülkemizde tamamen korunabilmiş tek örnektir. 30 bin kişil olan bu alanda genellikle Atletizm dalında yarışmalar yapılmıştır. Bunun yanında halk oylamaları gibi toplu etkinlikler için de kullanılmıştır. Burada yapılan etkinlikler Roma İmparatorluğu tarafından özel nişan ile yapılması itibari ile kentin de bölgedeki önemini kanıtlar niteliktedir. Stadyumun içine sonradan yuvarlak bir alan eklenmiştir. Bu yapı insanı gerçekten büyülüyor.

Antik Stadyum

Antik Kentte göreceğiniz diğer eşsiz yapılar;

Havuzlu Agora

Hadrianus Hamamı

Afrodit Tapınağı

Odeon

Psikopos Sarayı

Felsefe Okulu

 

Bu yazıyı okuduysanız bu da kesinlikle ilginizi çekecektir.

PAMUKKALE GEZİ REHBERİ

 

 

Yorumlar(0)

Yorum Bırak


CAPTCHA Image   Reload Image