konya ve şeb-i arus,konya,mevlana,şebi arus, şeb-i arus turları,konya şeb-i arus,semazen,sema ile ilgili bilgi

Kelime anlamı düğün gecesi olan Şeb-i Arus, Hazreti Pir'in kendi deyimi ile hakka kavuştuğu geceyi ifade eder. Hz. Mevlana'nın ölüm gecesidir, düğün gecesi. Aralık ayının 17'sidir bu gece.  Ülkemiz hatta dünyanın her yerinden talep artmaktadır. Bu zaman süresince hergün iki seans halinde sema törenleri düzenlenmektedir. Bu atmosferi yaşamak için en iyi fırsat bu dönemdir Konya'da.

Vakt-i şerifler hayrola,

Hayırlar fethola,

Şerler defola...

 

 

Sema, gönüllerdeki gizli erlerden bir selam.

Sema diri kişilerin canlarına rahat ve huzurdur. Bunu canında can olan bilir.

Sema ehlinin, biri doğuda, biri de batıda Sema etse, her ikisi de birbirinin halinden haberdar olur.

Sema, gönüller lan sevgiliye kavuşmak içindir.

Sema nedir?

Sema, Türk tarihinde inançların bir parçası olup Hz. Mevlana’dan ilham alarak oluşmuş ve gelişmiştir. Kemale doğru manevi bir yolculuğu, bir gidiş gelişi temsil eder.

“Semaya girdin mi iki dünt-yadan da dışarı çıkarsın; Sema alemi, iki alemden de dışarıdadır.”

Temelinde dönmek vardır; dünyada var olan herşeyin bir döngü içinde olduğu gibi. Topraktan var olup tekrar toprağa dönüş gibi, en ufak zerrenin hareket ettiğini düşünürsek dönmek ve bu döngü de hareketi temsil eder semada.

Sema, kulun hakikate yönelip, akılla, aşkla yücelip, nefsini terk ederek, Hakk’ta yok oluşu ve olgunluğa ermiş, kamil bir insan olarak tekrar kulluğuna dönüşüdür. Bütün varlığa, bütün yaratılanlara yeni bir ruhla, sevgi için, hizmet için dönüşüdür.

Semazen hırkasını çıkarmakla, manen, ebedi aleme, hakikate doğar, orada yol alır...

Başındaki sikkesi nefsinin mezar taşı, üstündeki tennuresi nefsinin kefenidir. Kollarını çapraz bağlayarak, görünüşte “bir” rakamını temsil eden, böylece Allah’ın birliğini tasdik eden Semazen, Sema ederken, kolları açık, sağ eli dua edercesine göklere, hak gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür. Hakk’tan aldığı ihsanı, hakla saçmasıdır. Sağdan sola kalbin etrafında dönerek, bütün insanları, bütün yaratılmışları, bütün kalbiyle sevgi ve aşkla kucaklayışıdır... Sema töreni 7 bölümdür. Her bölümün ayrı bir manası vardır.

Birinci Bölüm

“Na’t-ı Şerif”: Peygamberimizi metheden bölümdür. Peygamberimizi, ondan evvelki bütün peygamberleri ve hepsini yaratan Allah’ı methetmek demektir.

 

İkinci Bölüm:

Bu methiyeden sonra bir kudüm darbesi duyulur.

Bu vuruş, Allah’ın kainatı yaratışındaki “Kün” yani “Ol” emrini temsil eder.

 

Üçüncü Bölüm:

Bu bölümde ise, herşeye can veren Nefesi yani, Nefha-yı İlahiyyeyi temsil eden bir ney taksimi duyulur.

 

Dördüncü Bölüm:

Sultan Veled devridir.

Şekilde gizli ruhun, diğer ruha selamıdır.

Bu, semazenlerin birbirine üç defa selam vererek, bir peşrevle dairevi yürüyüşüdür.

 

Beşinci Bölüm:

Dört selam verilir. Sema dört selamdır: semazen üzerindeki siyah hırkayı çıkararak sembolik olarak hakikate doğar. Kollarını bağlayarak, bir rakamını temsil eder ve böylelikle Allh’ın birliğine şehadet eder. Şeyh efendinin elini öperek Semaya girme izni alır semaya başlar.

 

Altıncı Bölüm:

Sema töreninin bu bölümü; “Maşrık da Allah’ındır, mağrip de. Hangi tarafa dönerseniz, Allah’ın yüzü oradadır. Çünkü AllahVasi’dir, Alim’dir” (Bakara 2/115. Ayetinin okunduğu) Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eder.

 

Yedinci Bölüm:

Bu bölümde sema töreni bütün peygamberlerin, şehitlerimizin ve bütün insanların ruhları için okunan bir Fatiha ve edilen bir dua ile son bulur. Dedeler ve dervişler, sema mukabelesinden sonra, kimseyle konuşmadan tefekkür için sessizce çekilirler.

 

Aşk olsun,

Aşkınız cemal olsun,

Cemaliniz nur olsun,

Nurunuz ayn olsun...

(Mevlevi selamı)

 

“Sema aşıkların gıdasıdır. Çünkü sema’da Allah ile buluşma hayali vardır.” (Hz. Mevlana)

 

ULAŞIM:

Münferit olarak gitmeyi düşünenler için son yılların gözde ulaşım aracı hızlı tren, bunun yanında Havayolu şirketlerinin bu dönemde ilave seferleri de bulunmakta.

Bunun yanında herzaman olduğu gibi bu dönemde de paket turlar can kurtarıcı olabilir. İster uçakla, ister karayolu ile yapılan ulaşımlarla paketler düzenlenmektedir.

Talebin artması sebebi ile hemen her büyük şehrimizden turlar Konya'ya bu dönemde turlar düzenlemektedirler. Bu paketlere ulaşım, yarım pansiyon otel konaklaması, kültürel çevre gezileri rehber eşliğinde profesyonelce yapılmaktadır.

Bu dönemde 1 veya 2 gecelik seçenekler sunulmaktadır. Tabii bunun yanında günübirlik turlar da bulunmaktadır. Ama çok yorucu olmadan tadıyla doya doya gezmek isterseniz en az 1 gecelik programları tercih etmenizde fayda var.

Konya'ya  Şeb-i Arus için gitseniz bile sadece Mevlana müzesi ile sınırlı kalmayacak bir gezi programı sizi bekliyor. Konya Selçuklu Devleti'ne baş şehirlik yapmış olması sebebi ile bir çok tarihi ve kültürel değeri içinde barındırmaktadır. Bunların başında İnce Minareli Medrese, Karatay Müzesi, Alaaddin Tepesi ve Camii, Şems-i Tebrizi Türbe ve Camii, Meram Bağları bunların başında gelenler.

Tabii yeme içme konusunu gözardı etmemek gerekir. Konya deyince akla ilk gelen etli ekmeği denemeden gelmeyeceğinizi biliyor ve bunun yanında tandır kebabını, mevlana, düğün çorbasını da unutmamanızı tavsiye ediyorum.

Paket tur ile gezecekler için Kültür Merkezinde yapılan Sema töreni biletleri tura dahil oluyor fakat münferit gidecekseniz bu muhteşem gösteri için biletlerinizi çok önceden temin etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bilet için;   http://ebilet.konyakultur.gov.tr/  adresine gitmeniz yeterli olacaktır.

 

 

 

Kaynak: T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü  

 

Yorumlar(0)

Yorum Bırak


CAPTCHA Image   Reload Image